Компютърна програма тълкува кучешкия лай

Компютърна програма тълкува кучешкия лай

0 1563

kucheta Компютърна програма тълкува кучешкия лай

Унгарски учени са съставили нова компютърна програма, която интерпретира кучешкия лай с по-голяма точност от собствениците на кучетата, съобщи в. “Дейли телеграф”.
Разработката е осъществена от екипа на д-р Чаба Молнар от университета “Лоранд Йотвьош” в Будапеща, Унгария. Специалистите са описали изпитания с новия софтуер в сп. Animal Cognition.

Компютърната програма е анализирала повече от 6000 лая и различни звуци, издавани от 14 унгарски овчарки в шест различни ситуации, за да изучи нюансите в езика на кучетата.
Когато се е натъквала на непознати звуци, програмата ги е класифицирала правилно в 43% от случаите. Най-точно се разпознава кучешкият лай в ситуация “борба” и “непознат”, а най-трудно – в ситуацията на игриво лаене.

Компютрите позволяват да се “преведе” това, което кучетата искат да кажат на хората. В скимтенето и джафкането на различни кучета има индивидуални различия, които дори стопаните им не могат да разпознават, казва д-р Молнар.
Софтуерът може да помогне на собствениците и треньорите на кучета да общуват с четириногите и да имат информация за емоционалните им състояния. Друго възможно приложение е компютър, който “разбира” кучешкия лай, и който едно куче може да управлява с гласа си.

Екипът на д-р Молнар планира да сравни начина, по който различни кучета общуват помежду си, като сравняват лай на различни породи – овчарски кучета, ловни кучета, кучета-“играчки” и други. БТА


NO COMMENTS

Leave a Reply