Змиите чуват с челюстите си

Змиите чуват с челюстите си

zmia Змиите чуват с челюстите си

Германски и американски учени установиха как чуват змиите, макар и да нямат уши и ушни тъпанчета, съобщи Дискавъри. Те имат две слухови системи, като в основата на едната са челюстите им.

С челюстите змиите улавят вибрациите. Затова и те понякога заравят главите си, за да чуват по-добре. Всяка стъпка на жертвата предизвиква в почвата и въздуха вълни, както капката вода предизвиква кръгове в басейн.

Отпуснатите върху земята челюсти на змията вибрират от звукови вълни, както кораб се повдига и спуска при буря в океана. Долната змийска челюст е като набразден цилиндър.

Затова тя не е много по-различна от кораб. Учените от университета Уошбърн са използвали формулите, които измерват вертикалното движение на корабите, за да моделират как змийската челюст се движи в отговор на звуковите вълни, които се движат през пясък или почва. Освен това челюстта на змиите е двойна и им дава възможност да чуват стерео.

След като челюстта улови вибрации, те достигат до ушния охлюв, откъдето нервите предават сигнала до мозъка. Като чуват през челюстите и през традиционно ухо, змиите имат по-добри шансове да засекат жертвата. Възможно е по същия начин да са чували и първите сухоземни гръбначни. БТА


NO COMMENTS

Leave a Reply