Бомбайска котка

Бомбайска котка

bambiiska kotka.thumbnail Бомбайска котка

С изключение на цветовете, стандартите на двете породи са сходни. Докато тялото на бирманката е компактно, здраво и атлетично, при бомбайската то е по-скоро със средна дължина и дори леко издължено, с по-лека структура от тази на бирманските си братовчеди.
Бомбайската котка е абсолютно антрацитно черна, включително нейния нос и възглавничките на лапите й.
Козината й – необикновено къса, плътно прилягаща по тялото – е толкова жива и блестяща, че създава впечатлението, че е … покрита с лак! Американците я описват така: „дете с лачена кожа и с очи като медно пени”.
И така, бомбайската котка е със средни размери с плътен антрацитно черен цвят на късата си блестяща козината и със златисти или медни на цвят очи. Главата й е кръгла, без издатини или ъгли, със здрава, силна долна челюст. Ушите й са със среден размер, широко поставени и леко наклонени напред. Интересното за породата е, че носът с ясно изразен стоп, но без да изглежда гърбав.

Козината е най-характерната особеност на породата. Тя трябва да е къса, прилепнала, блестяща, плътно черна от корена до върха на косъма, подчертавайки извитите мускулести форми на тялото. Тази козина в комбинация със забележителните медни очи на бомбайската котка й придават особено диво очарование. Но и я правят особено труден обект за качествени снимки…

ХАРАКТЕР
Общителен и жив. Бомбайските котки са спокойни, много обичат движението, нежни и ласкави са и постоянно мъркат. Обичат и да похапват обилно и вкусно. Някои казват, че ако искаш да имаш едновременно куче, котка и маймунка, значи искаш да притежаваш бомбайска котка. Тези котки могат с лекота да се научат да се разхождат на каишка, обичат да играят като донасят разни предмети и изобщо винаги са готови да се включат в нови начини за забавление, приятно както за тях, така и за хората, с които живеят. Бомбайките са приветливи и отзивчиви, а те са интелигентна и мила компания. Обичат да „поздравяват” гостите. Могат да живеят спокойно заедно с кучета или други домашни любимци.

ОТГЛЕЖДАНЕ
Бомбайската котка трябва да се къпе често, за да бъде козината й винаги чиста и блестяща.
Започва да линее на възраст около 1 година, когато кафявата бебешка козина трябва да бъде изчеткана с подходяща четка. След известно време й израства новата „възрастна” козина, която прави приликата й с мини пантера толкова силна.
Цената на бомбайките обикновено зависи от типа, цвета и кръвните линии, включващи шампиони от различни по ранг национални и международни изложби. Обикновено развъдчиците продават котенцата на възраст от 12 до 16 седмици. На тази възраст те вече има необходимите ваксини и са развили достатъчна психическа и физическа стабилност, за да се адаптират свободно в нова среда, както и са понесат евентуално пътуване със самолет.
При отглеждането на такова рядко съкровище у дома осигуряването от страна на собствениците на подходящи повърхности и места за драскане за естественото поведение на котките е от жизнено важно значение за здравословния, продължителен и радостен живот на бомбайската котка.

източник

4 COMMENTS

  1. Може ли да се купи в България? И колко струва едно котенце?

  2. Много красива порода , имам си един дивак на име Багира в къщи . Удоволствие е да го гледаш просто са прекрасни . 🙂

  3. as sa6to imam kote kazva se 4arlina i e mnogo tiha i 4arovna kato imeto si goliamo 6tastie e da ima6 takava kotka.Tia e na 4 godini,bih i nameril priatel 4eren kotarak s dalag kosam.Koito proiavi interes da se obadi neka gi napravim 6tastlivi.

Leave a Reply