Девет нови вида акули в списъка на застрашените видове

Девет нови вида акули в списъка на застрашените видове

8e574f4bdc Девет нови вида акули в списъка на застрашените видове
Девет вида акули, сред които чукоглавите акули, ще бъдат включени в официалния списък на застрашените от изчезване животински видове, пише в. “Дейли телеграф”.

От Световния съюз за защита на природата съобщават, че акулите ще бъдат добавени към “червения списък” по-късно през годината.

Решението е взето, след като скорошни изследвания са показали, че в резултат на прекомерния риболов някои от популациите на акулите са намалели с 99 процента.

Перките от акула в Китай са смятани за деликатес и цената им на килограм достига до 150 лири. Всяка година биват избивани около 100 000 милиона акули, като рибарите просто отрязват перките им, след което хвърлят жертвите обратно във водата, където те загиват.

Чукоглавите акули ще бъдат включени в списъка като “застрашени” – една стъпка преди най-високата степен, която е “критично застрашени”. Представителите на този вид акули живеят на големи групи в близост до острови, а това ги прави лесна мишена за рибарите.

Чукоглавите акули достигат полова зрялост за 16 години, което означава, че за възстановяването на популацията е необходимо дълго време. БТА


1 COMMENT

  1. Сайта е мнооо як, но може да се добави повече инфо за рибите.Но като цяло сайта е мнооо як.

Leave a Reply