1)Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

1)Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

kote zeleno.thumbnail 1)Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

Котките, както и останалите бозайници, за съжаление страдат от редица заразни заболявания. Единственият начин за предпазване в съвременният динамичен свят остава ваксинацията. Какво представлява ваксинацията и какво съдържа ваксината? Ваксинацията всъщност е заразяване на котето с причинителя на определено заболяване с цел котешката имунна система да прихване микроорганизмите (бактерии, вируси или гъбички), да ги опознае и да изработи антитела срещу тях. Заразяването се извършва чрез специално разработени ваксини, които съдържат причинители на едно или повече заболявания. Микроорганизмите включени в една ваксина предварително са или убити или значително отслабени, така че инжектирани в котето да не могат да се развият и да причинят заболяване. За да се получи необходимото количество антитела обикновенно в млада възраст е необходимо да се поставят няколко ваксини (2 или 3, в зависимост времето, когато е поставена първата ваксина). Курсът на ваксинациите при малките котета започва най-често на 3 месечна възраст, но може да стартира и още на 2-я месец. Ветеринарният лекар ще изготви най – подходящата ваксинална схема за вашето котенце. Ако сте си взели по-голямо котенце или възрастна котка с неизвестни ваксинации, потърсете незабавно ветеринарен лекар. Това също е повод и възможност за преглед на общото здравословно състояние на новият Ви приятел.
Имунитетът към заболяванията не е безкраен и постепенно ослабва. Това означава, че Вашата котка е изложена отново на риск от заразяване. Редовните ваксинации са жизнено важни за поддържането на имунитета на нужното ниво. Важно е да знаете, че когато посещавате Вашият ветеринарен лекар за годишна реваксинация, той ще направи и един общ профилактичен преглед на вашата котка. Често пъти така се откриват някои болестни процеси (например тумори, ендокринни заболявания, болни зъби и др.) навреме, преди да са станали опасни за живота и здравето на котката. Ако сте пропуснали реваксинация по някаква причина, посетете по-скоро ветеринарен лекар.
При започване на първоначалния ваксинационен курс на Вашата котка трябва да бъде издадена здравна книжка. В нея се нанасят направените ваксини (техните стикери), времето за следващата васинация, информация за обезпаразитяванията срещу външни и вътрешни паразити, данни за алергии, лекарствена непоносимост, хирургически интервенции и др. не пропускайте да я носите със себе си, когато посещавате ветеринарен лекар.
Заболяванията срещу които в момента се разполага с ваксини в нашата страна са: Котешка панлевкопения, калицивирусна инфекция, херпесвирусна инфекция, хламидия и бяс. Най-често те са групирани в една ваксинална доза т. е. поставят се наведнъж.

КОТЕШКА ПАНЛЕВКОПЕНИЯ

Котешката панлевкопения е лесно предаваща се вирусна заразна болест. Причинява се от малък и изключително устойчив в околната среда вирус, който може да оцелее много продължително време в околната среда. Заболяването е силно прилепчиво и лесно се разнася с дрехи, обувки, съдове за хранене, отпадъци и др. Котките се заразяват най – често при директен контакт с болна котка или нейни секрети или екскрети, особенно изпражнения. Тъй като вирусът дълго оцелява навън, котката може лесно да се зарази като посещава места от където по-рано е минала болна котка. Хората може пасивно с дрехите, обувките, ръцете т.н. да пренесат вируса ако са били в контакт с болна котка. Котки които са се заразили през време на бременността предават вируса чрез плацентата на котенцата и те може да се родят с увреждания на мозъка.
Въпреки че засяга най – често котенца под 6 месечна възраст, практически може да се заразят котки на всяка възраст. Най – тежко и с най – висока смъртност боледуват малките котенца и старите котки. Признаците се развиват най – често 2 до 5 дни след поемането на вируса.
Развоят на заболяването отнема от 2 до 14 дни. Тежката водниста, кървава диария е основният признак на заболяването. Тя се съпровожда от безапетитие, повръщане, повишена температура, обезводняване на организма и води до летаргия. Болните котки често развиват вторично пневмония, тъй като вирусът на панлевкопенията силно подтиска имунната им система и устойчивостта към други заболявания.
Ваксинациите срещу панлевкопения са изключително успешни в борбата с болестта и са от жизнена важност за предпазването на Вашата котка.
КАЛИЦИВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

Котешкият калицивирус причинява от леки до доста тежки респираторни инфекции. Котките се заразяват чрез вдишване или поглъщане на вируса, като признаците на заболяване се развиват в рамките на 2 до 10 дни по – късно. Болестният процес трае между 1 и 4 седмици. Първите признаци са: зачервяване на носа и очите, кихане, подтиснатост и понижен апетит. Впоследствие се развиват язвички по езика и твърдото небце поради което засегнатите котки много трудно поддържат хигиената си. Въпреки че болшинството от заболелите се възстановяват не липсват и смъртни случаи. Най – тежко преболедуват малките котенца. Някои котки които са се възстановили от заболяването може да останат носители на вируса и да го отделят в околната среда с месеци и дори години.
ХЛАМИДИАЛНА ИНФЕКЦИЯ

Chlamydia psittaci е микроорганизъм, който наподобява бактерия. Различните щамове на Chlamydia засягат различни бозайници, в това число и човека. Един щам засяга птици и хора, друг засяга котки и хора (никой щам не засяга кучетата).
При котките хламидията най – често предизвиква конюнктивит, който изглежда като зачервяване и оток на конюнктивата без засягане на роговицата. По конюнктивата може да се появят мънички подутинки като пъпчици. Характерно е първо да се засегне едното око и 10 – 20 дни по-късно да се обхване другото.
Болестта се разнася чрез директен контакт с изтечения от очите, поради което трябва винаги да си измивате добре ръцете когато пипате болна котка. Ако имате други котки трябва да ги отделите, особенно в началото на заболяването. Някои котки са по-възприемчиви от други поради разлики в естествената устойчивост.
ХЕРПЕСВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

Херпесвирусът при котките причинява ринотрахеит, заболяване което засяга очите, носните проходи и трахеята. Веднъж заразена, в рамките на 2 – 5 дни котката показва респираторни признаци като зачервяване на очите и носа, кихане, кашляне и др. Заболяването се разпространява чрез контакт с изтечения от носа, очите или устата на болни котки или контакт със заразени дрехи, ръце, купички за храна и вода и др. В леките случаи болните се възстановяват след 1 – 2 седмици, докато по-тежко болните се нуждаят от по-дълъг период. Възрастните котки обикновенно се възстановяват, но малките котенца преболедуват доста тежко и смъртните случаи не са рядки. Някои котки остават хронично болни и страдат от хронично кихане и чести повторни пристъпи на ринотрахеит. Ваксинацията е най-добрият начин за предпазване от това заболяване. Всички котки трябва да се ваксинират ежегодно.
БЯС

Бясът е смъртоносно заболяване, което се причинява от вирус. От него може да се разболеят всички топлокръвни животни. Заразяването обикновенно става като болно животно захапе друго животно или човек. За нашата страна основен преносител на заболяването са лисиците. Кучето и котката са най-често боледуващите домашни животни. Тъй като клиничните признаци варират значително, поставянето на диагноза приживе е много трудно и несигурно. Единственият надежден начин за доказване на заболяването е чрез лабораторно изследване на някои телесни тъкани. В началото на заболяването болните може да показват едниствено лека промяна в поведението или темперамента. С напредването на болестния процес котката става неспокойна, лесно раздразнима, има склонност да ръмжи и често поглъща различни необичайни неща. Постепенно се получава неспособност за гълтане, котките започват да ближат прекалено тялото си. Постенно болните стават агресивни. Развиват се конвулсии които може да бъдат фатални. Някои котки не умират от конвулсиите и при тях се развива парализа на долната челюст, като скоро след това се парализира цялото тяло и настъпва смърт. Болните изпитват страх от вода. Тъй като заболяването е нелечимо и засяга човека то болните животни задължително се подлагат на евтаназия.
Ваксинацията е най-добрият начин за котрол на болестта. Всички домашни животни трябва задължително да се ваксинират (за нашата страна веднъж годишно). Това е и задължително условие за явяване на изложба, както и за транспортиране на котки извън страната. Диви животни не бива да се отглеждат като домашни любимци ако не са ваксинирани срещу бяс.
ДЕРМАТОФИТОЗА
(кожни гъбички)

Дерматофитозата е гъбично заболяване, което засяга кожата и космите по цялото тяло. Причинителите са микроскопични гъбички, които живеят на повърхността на кожата в мъртвите епителни клетки. Те може да се открият върху кожата на болните котки, хората които са в контакт с тях, в почвата и по околните предмети. Котката Ви може да се зарази при контакт с някой от изброените източници и може да предава заболяването на други животни и хора. Гъбичната инфекция първо се изявява като едно или няколко малки петна от обезкосмена кожа, които могат да бъдат зачервени или възпалени. Постепенно петната ако не се лекуват се разрастват, броят им се увеличава и върху тях се оформят крусти. Някои нормално изглеждащи котки може да са само преносители на заболяването. За борба със заболяването са разработени специални ваксини, които се използват съвместно с други средства за лечение. След приложението им обаче не е доказано да има продължителна защита от заболяване, което ги прави помощно средство за лечение, но е спорно прилагането им при здрави котки с профилактична цел.
източник

28 COMMENTS

 1. Моля някой да ми каже,моето коте се хранеше много добре,обаче от 2 -3 дни не иска да яде и да пие вода,съответно не ходи по голяма нужда.Какво може да има,може ли да е настинало и какво да правя,благодаря предварително

 2. kotkata mi ka6lq,no edin 4ovek mi kaza 4e e ot topkata kozina koqto i se lepi po ezika i q gylta,pritesnqva me tova 4e e po4ti celogodi6no.Molq vi koito znae da mi pi6e na skype:tedkata_iolkata ili v [email protected]

 3. Здравей!
  Прочетох за кашлицата на твоето коте. Не се претеснявай. И нашата кашля от 8 години, водихме я и на снимка за сърцето и се установи, че е доста пълна , плюс топките косми, който поглъща и от там и идва кашлицата. И още нещо, на нашата сме и давали много често студена храна от хладилника и има хроничен бронхит. Но ти си я заведи все пак на снимка за да сте спокойни.
  Поздрави

 4. На последак котката ми спря да яде отслабна супер много и започна да пика на всякаде какво да правя………..

  [email protected]

 5. ami kotkata mi e persiiec 4in4ila na 4 5 godinki i po principe v dobro zdravoslovno sastoqnie predi da zamina izvan grada vidqh malka dupka v kozzinata i kato se vurnah ve3e se be6e otlepilo golqmo par3e ot kozinata i kajete kak daa podhodq osven veterinarqt koito i predstoi utre..

 6. moeto kote e malko i ima nqkak1v j1lt sekret koito te4e ot okoto mu i taka to zas1hva i se zatvarq
  Kakvo da pravq?

 7. moeto kote e na 3 godini. Jiwee w apartament i ne e izlizalo nawan dosega.Njama waksinazii. No predstoi da go wodim na “razhodka” na wilata.
  Trjabwa i moje li da se waksinira na tazi wazrast?

 8. Zdraveite,moeto kote e na godina i 3 meseca,no dosega ne sam go vaksinirala.Ot 10 dni obache zabeliazvam,che poluchava neshto kato shvashtane na zadnite krainici.Zapochnah da mu davam kalcii,no ne sam sigurna dali prichinata e nedostig na kalcii.Hrania go samo s konservi i izliza vseki den navan.Molia za savet!

 9. Здравейте,моята персийска котка е на 5 години и от няколко дни започнаха да и падат ноктите/вече два паднаха/без да изпитва болка или някакво неразположение, просто ги намирам по килима.Ще и пораснат ли нови и това симптом на някое заболяване ли е?
  Предварително Ви благодаря
  Поздрави

 10. Здравейте, прибрахме едно коте от улицата. Мн красиво и кротко. Вече 2 седмици го гледаме и забелязах, че има струпейчета и му капе козинката около муцунката…
  От инфото по-горе мисля, че има ДЕРМАТОФИТОЗА.
  Искам да попитам, колко струва тази ваксина и може ли да се сложи, след като вече се е разболяло? Опасно ли е за нас, имам дете на 5г…?
  Моля за отговор на мейл [email protected]
  Благодаря!

 11. Zdraveite ! Az sashto naskoro si vzeh malko kotence i imashe sashtia problem kakto i na povecheto ot vas , gurelcheta na ochite… Az go zavedoh na veterinar i mi kazaha ,che tova se e sluchvalo mnogo chesto pri malkite koteteta , pri smenqne na obstanovkata . Vodih go 3 dni i mu biha injekcii (nqkakv antibiotik ) oshte na 1 den se opravi sled injekciata , takache moga da vi posavetvam ,ako imate problem da go zavedete . Az sega mislq ,che nqmam problem ,a po skoro vapros molq vi kajete mi Kakvo mu e na koteto mi shtom mu e suho nosleto ? mn shte sam vi blagodarna ,ako mi kajete. Az popitah veterinarq i toi mi kaza ,che e imalo takiva periodi v koito sa im bili suhi nosletata , daje mi kazaha ,che bilo i mn malko ,za da si go blije.. 😀 Ne sam go vodila za vaksina ,no mi kazaha ,che e bilo prekalno malko i sled nqkolkoto meseca da go zaveda … Molq vi kajete mi naitina li e taka ,che kato sa im suhi nosletata sa na periodi ot vreme…
  Mersi predvaritelno !

 12. V legnalo polojenie murkaiki cqloto tqlo na koteto mi vibrira.Nai ve4e lapi4kite i.Kakvo moje da e tova?

 13. Моето коте днес маика му го захапа за врата а то още е мъничко бебе и сега неможе да диша и нему се яде седи само като камък коремчето се мърда на една страна моля помогнете ми

 14. дайте ми съвет да го водя ли на ветеринар

 15. Zdraveite,ot 2 dena imam kote vku6ti.Neznam po4ti ni6to za kotkite taka 4e molq kajete mi s kakvo da go hranq.To e na 2 meseca.Pose6tavalo e veterinar taka 4e si mislq 4e ima vsi4ki neobhodimi vaksini.

 16. Здравейте! Казвам се Габриела и преди няколко месеца си взех едно коте. Когато го взех, беше на 2-3 месеца. Сега е на 8 месеца. Доста е пораснало за възрастта си, но вчера изобщо не искаше да излезне на двора. Само лежеше. Аз, понеже искам да стана ветеринар, започнах да му пипам лапичките. Забелязах, че когато го поставих да седне, то си държеше лявата лапичка свита и не на земята. Започнах да пипам лапичката. Когато го пипнах точно на свивката, то измяучи доста силно и си я прибра. Опасявам се, че е счупена. Какво да направя, ако наистина е счупена. Моля помогнете…

 17. четох коментарите и видях един абонат който се казва Reni. Рени да ти кажа, че и моята котка беше така. като и течеше нещо жълто от окото то засъхваше и окото залепваше. това жълтото не е гной а е мръсотия. искам да кажа че като отидох на ветеринар и той ми каза че окото на котката ми е замърсено. той ми даде едни капки за почистване на очите. аз ги капах тези капки в очите на котето сутрин,обед и вечер и то постепенно взе да се оправя. вече не излизаше това жълтото нещо. така че не те насилвам но ти предлагам да опиташ с някакви капки за очи. дано да ти помогне. благодаря!

 18. кой ще ми каже защо котката ми кашля? мислехме че това са глисти и му дадохме хапче против паразити. котката ми спря да кашля за известно време но след това отново започна. сигурна съм че това не са топки косми защото в изпражнението(извинете за думата) на котето ми имаше малки червейчета и това бяха глисти. даваме му хапчета но не помагат. помогнете

 19. Здравейте всички ! Прочетох всичко но имам малак проблем.Ще си взимаме малко коте на около месец и след седмица ще трябва да пътуваме към Англия и незнам какво да правя защото те изкат ваксина против БЯС но котето ще е твърде малко за да може да му се направи ваксина! Незнам какво да правя.Ако някой знае как стоят нещата да каже може да пишете на имейла ми [email protected]

  БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО!!!

 20. здр имам персийка на 40 дни гледам я само вътре в къщи и на терасата на вън не излиза искам да ме посъветвате как да постъпя дали да я ваксинирам защото имам и дете на 2 годинки и е постоянно в ръцете и искам всичко да е наред ако не я ваксинирам има ли някаква опастност

 21. Здравейте бих искала да попитам тези кожни гъбички за които се споменава в статията дали са опасни за бременни жени и малки деца? В момента котето е развило такива в областта на главата и ушите третираме ги с съответните препарати и се надяваме да успеем да спрем развитието им. Въпроса е че в момента се опитвам да забременея и се притеснявам дали това ще е проблем в настояще и бъдеще? Много съм привързана към животното и ще направя всичко възможно да се излекува но доколкото разбрах от ветеринарния лекар дори и да се излекуват веднъж заразено те остават невидими по повърхността на кожата.
  Предварително благодаря за отделеното внимание.
  [email protected]

 22. Здравейте, от два дена забелязвам,че котето ми е с ускорено хриптящо дишане и ускорен пулс,също така и кашля,незнам какво да правя как да му помогна ?Моля помогнете ми!

 23. Това е моят e-mail:[email protected] пишете ми моля ви!Здравейте, от два дена забелязвам,че котето ми е с ускорено хриптящо дишане и ускорен пулс,също така и кашля,незнам какво да правя как да му помогна ?Моля помогнете ми!

 24. Обърнете се към лекари няма смисъл да пишете тук на 12 септември писах и никой не ми е отговорил.

 25. Здравейте ще си имаме коте и се питам кога трябва да се бият ваксини и колко ще струва и дали ще можете да ми препоручете ветеринар в Софиа
  [email protected]

 26. Нуждая се от помощ.Имам котка,която е много агресивна,не мога да го храня,не дава да се докосне.Дайте ми съвет какво да направя.Той е на 10 години и го кастрирахме едва преди 4 дни.Незнам дали ше се промени,мен лично ме съмнява защото е на възраст,и гони всички наред в къщи.Сега е затворен в една стая и пак агресията не го напуска.Много ви моля ако някой може да ми помогне,нека да сподели.Страшно много го обичаме.

Leave a Reply