Home Отглеждане на зайци

Отглеждане на зайци

Най-добре е да изберете възможно най-голямата клетка за вашия заек. Минималната големина на клетката е съобразена с големината на заека: заекът трябва да може да лежи изпънат и да не си удря глават в капака на клетката. Тя трябва да е поне 4 пъти по-голяма. В нея трябва да има достатъчно място за спане, активности, тоалетна и място за хранене. Не избирайте клетка съобразена с големината на заека, когато той е малък.
Ако нямате достатъчно място в дома си, може да изберете клетка на два етажа. Трябва да има добро проветрение. Не избирайте клетка, чийто ръбове може да се дъвчат. Ако клетката не е плътна, изберете такава, че заекът да не може да се заклещи. Ако искате да осигурите достатъчно място за вашия заек, може да използвате и кучешки колибки. Така вашият заек ще се чувства по-свободен и ще му спестите много проблеми, свързани с отглеждането в клетка. Добре е, ако изберете колибка, да я сложите на място, което се почиства лесно.
Зайците са много любопитни животни. Обичат да гризат най различни предмети, затова трябва да имат достатъчно такива играчки в клетката си. Освен това, тези играчки ги карат да се чувстват щастливи и да не скучаят, а и да поддържат зъбите им в добро състояние.
Хубаво е постелката им да е добра, за да им осигурите добър сън, от който има голяма нужда.
Ако отглеждате зайците в дома си, не трябва да са подлагат на много резки промени и също да няма много насекоми около тях. Клетката трябва да не е изложена на пряка слънчева светлина. Освен това трябва да е на тихо място, тъй като се стресират лесно.
Важно е клетката да се чисти веднъж на ден. Ако има тоалетни навици, е добре тоалтната им да е в единия ъгъл на клетката, за да не отделят изпражения и урина из цялата клетка, и особенно на местата, където спи и яде. Веднъж седмично трябва да почиствате клетката основно, като изваждате заека от нея. Клеткта трябва да се почисти и измие добре, да се подсуши, да се смени водата. Задължително сменете постелката с чиста.
Ако гледате повече от един заек, е добре всеки да се отглежда отделно. Ако искате да са заедно, трябва да са свикнали да са заедно преди да ги вземете.

източник